skip to Main Content
1PRANBURI   1500SQ @100
1PRANBURI   1500SQ @100
1PRANBURI 13 900SQ @100
1PRANBURI 9 1500SQ @100
1PRANBURI 2  1500SQ @100
1PRANBURI 7 1500SQ @100
1PRANBURI 3 1500SQ @100
1PRANBURI 5 1500SQ @100
PRAN8 1500SQ
PRAN9 1500SQ
DRAWING SITE PLAN 1500SQ
DRAWING FLOOR PLANS 1500SQ
Print
1PRANBURI   1500SQ @1001PRANBURI 13 900SQ @1001PRANBURI 9 1500SQ @1001PRANBURI 2  1500SQ @1001PRANBURI 7 1500SQ @1001PRANBURI 3 1500SQ @1001PRANBURI 5 1500SQ @100PRAN8 1500SQPRAN9 1500SQDRAWING SITE PLAN 1500SQDRAWING FLOOR PLANS 1500SQPrint

the alpine pranburi

a private beachfront residence for an interethnic family of four, located on the Pranburi Beach, Prachuap Khiri Khan Province, Thailand. The house bears the imprints of two cultures that are rooted in two disparate geographies and climates : the oceanic Tropical and the mountainous Alpine.

The house reflects first and foremost the family’s casual lifestyle and love of the outdoors.  The compact, aqua-centric residence celebrates its immediate adjacency to the sea, echoing the vast natural body of water with its own aquatic components : a swimming pool, an outdoor shower, and a rooftop Jacuzzi overlooking the sea.

Two building volumes sit along the east-west axis of the long, narrow plot of land, separated by a small Frangipani courtyard on the ground floor yet connected by a wooden bridge on the upper floor.

The house sits lightly and humbly on the beach amidst local sea pines. One existing tree lining the street becomes an adopted part of the driveway, forming an axis from the street toward the sea.

Constructed by a local builder on a modest budget, the structure is in situ post-and-beam concrete, infilled with brick masonry walls. The material palette is limited to unpainted cement plaster, wooden accent elements, stone tiles, and white terrazzo interiors.  Vertical striations of the cement plastered facades, wooden wall panels and wooden slats make reference to the forests of Pranburi and those of the European Alpine Region the family holds dear. Through a veil of vertical wooden slats, a forest superimposes onto the sea.

completed 2015
area 270 sqm
structural + MEP engineer next innovation engineering
lighting voravanna tonkul
photographs spaceshift studio

Back To Top
Close search
Search